RISICO INVENTARISATIE- & EVALUATIE  (RI&E)

Wat is een risico-inventarisatie?


Goede arbeidsomstandigheden zijn voor elk bedrijf belangrijk. De primaire verantwoordelijkheid hiervoor ligt binnen het bedrijf zelf, volgens de Arbowet. Om een goed arbobeleid te kunnen voeren moet een organisatie een overzicht opstellen van alle risico’s die in het bedrijf kunnen voorkomen.


Met deze risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) kan het bedrijf gestructureerd de risico’s aanpakken en zo de kans op arbeidsgerelateerde gezondheidsklachten en ongevallen tot een minimum te beperken.


Een RI&E bestaat uit:

1. Inventarisatie van de aanwezige risico’s en van de al genomen risicobeperkende maatregelen op het gebied Van veiligheid, gezondheid en welzijn

2. Evaluatie van deze risico’s. Hoe groot zijn de risico’s?

3. Prioritering van de risico’s


Uit de RI&E kan naar voren komen dat specifieke nadere inventarisaties nodig zijn (verdiepende RI&E).


Dit betreft bijvoorbeeld geluid, gevaarlijke stoffen, welzijn, (machine)veiligheid, biologische factoren en trillingen.


Plan van Aanpak

Nadat de RI&E is opgesteld wordt een Plan van Aanpak gemaakt.


Hierin is beschreven welke maatregelen genomen worden om de geïnventariseerde risico’s aan te pakken, op welke termijn deze maatregelen uitgevoerd worden en wie hiervoor verantwoordelijk is.


Toetsing

Na het uitvoeren van de RI&E en het opstellen van het Plan van Aanpak moeten deze ter toetsing worden voorgelegd aan een kerndeskundige.


Arbeidshygiënische strategie

Bij het implementeren van beheersmaatregelen bij geïdentificeerde risico’s is het wettelijk verplicht om te werken volgens de arbeidshygiënische strategie.


De arbeidshygiënische strategie is een hiërarchisch stelsel van beheersmaatregelen voor risico’s. Hierbij wordt allereerst naar de bron van het probleem gekeken. Als daar niets aan kan worden gedaan, zijn andere maatregelen mogelijk.


  • De arbeidshygiënische strategie ziet er als volgt uit:
  • Bronmaatregelen. Een bedrijf moet eerst de oorzaak van het probleem wegnemen. Voorbeeld: schadelijke stof vervangen door een veiliger alternatief.
  • Collectieve maatregelen. Als bronmaatregelen geen mogelijkheden bieden, moet het bedrijf collectieve maatregelen nemen om risico’s te verminderen. Voorbeeld: het plaatsen van afscherming of een afzuiginstallatie.
  • Individuele maatregelen. Als collectieve maatregelen niet kunnen of ook (nog) geen afdoende oplossing bieden, moeten er individuele maatregelen genomen worden. Voorbeeld: het werk zo organiseren dat werknemers minder risico lopen (taakroulatie).
  • Persoonlijke beschermingsmiddelen. Als bovenstaande beheersmaatregelen onvoldoende zijn moeten persoonlijke beschermingsmiddelen verstrekt worden aan de medewerkers, zoals bijvoorbeeld oorbeschermers en lasbrillen.



De maatregelen op de verschillende niveaus hebben nadrukkelijk een hiërarchische volgorde. In eerste instantie moet eerst de mogelijkheden op hoger niveau worden onderzocht, voordat besloten wordt tot maatregelen uit een lager niveau. Het is alleen toegestaan een niveau te verlagen als daar goede redenen voor zijn (technische, uitvoerende en economische redenen).


Dit is het redelijkerwijs- principe. Die afweging geldt voor elk niveau opnieuw.


Uitzondering hierop vormen risico’s van carcinogenen, biologische agentia en mutagene en reprotoxische stoffen (CMR).


Bijzondere categorieën

Voor bijzondere categorieën dient vanuit de Arbowet beleid te worden opgesteld en uitgevoerd.


Bijzondere categorieën zijn bijvoorbeeld zwangere medewerkers, uitzendkrachten, vakantiehulpen, jeugdige of juist oudere medewerkers en nieuwe medewerkers.


Management of Change (MoC)

Het doel van Management of Change (MoC) is om gecontroleerd wijzigingen te kunnen doorvoeren, risico’s door wijzigingen te beheersen en de implementatie van een wijziging te beheersen.


Ten gevolge van de wijzigingen kan het zijn dat de RI&E herhaald moet worden.


Er kan sprake zijn van externe wijzigingen, bijvoorbeeld wet- en regelgeving, normenwijzigingen en eisen klanten of leveranciers. Interne wijzigingen kunnen zijn, wijzigingen in processen, machines en installaties en wijzigingen in de personeelsbezetting.


Share by: